torsdag, juni 15, 2006

fortsättning om sänkta betyg

i morgon ska vi diskutera bedömning och betygssättning. så jag funderar fortfarande över om hur och när elever kan få sänkt betyg.

när jag läste vidare på skolverkets betygswebb blev jag fundersam över detta svar:

"När betyg sätts innan ett ämne eller ett ämnesblock avslutats, ska de kunskaper bedömas som eleven inhämtat i ämnet fram till och med den aktuella terminen. Denna bedömning sker utifrån mål som bestämts lokalt med hänsyn tagen till de mål som eleven ska ha nått då ämnet avslutas ... Även för de högre betygen gäller att bedömningen ska ske utifrån kriterier som bestämts lokalt när den görs vid tidpunkter då ämnet eller ämnesblocket inte avslutats."
Ett betyg i årskurs 8 innebär givetvis inte med självklarhet att eleven får samma betyg i årskurs 9 eller i slutbetyget. Betyget i årskurs 8 talar om vilket kunnande eleven visat med avseende på de mål och kriterier som fastställts lokalt vid betygsättningstillfället."


här talar skolverket om en gradvis skärpning av kraven årskurs för årskurs. om eleven stannar upp i sin utveckling riskerar eleven att halka efter och komma under det nya årets uppnnåndemål. men de säger fortfarande inget om att elever skulle kunna försämra sig och hamna under ett redan nått lokalt mål.

klockrena fall där elever kan få sänkt är exempelvis i teknik där (rätt eller fel) mycken tid ägnas konstruktionsmålet. de andra målen jobbar vi mot i en takt av ett per termin. här ställs eleven inför helt nya krav och därmed finns risken att de missar ett mål och tappar sitt betyg, alternatvt får sänkt om de inte uppfyller kriterierna. sen kan man tycka att vi borde jobba mot alla mål parallellt men det är en anna femma. teknik är ett litet ämne och jag tyckerdet är svårt att ge eleverna undervisning mot alla mål samtidigt. det blir allt för komplext för eleverna.

torsdag, juni 08, 2006

efter midnatt och försent att skriva in betygen...

... men jag hann i god tid. var färdig kl 19. men myndighetsutövandet är inte över än. det går att göra ändringar i efterhand. och våndan har inte släppt.

faktum är att det inte alls känns bra. när jag var nyare i yrket gick det lättare. ju mer man vet desto svårare blir det.

min föregångare satte högre betyg (i höstas) än vad jag tänkte sätta nu. i några fall har jag justerat upp min bedömning och i några fall har jag sänkt betyget. var ligger rätt nivå? om jag sänker betygen betyder det att han har gjort fel. om jag anpassar mina betyg så hade jag fel. för inte kan väl eleverna ha blivit sämre?

kan elever uppfylla kriterier för de högre betygen och sedan inte göra det? de kanske, just för tillfället, inte uppvisar de kvaliteter de har även om kvaliteterna finns där ändå? kan vg- och mvg-kvaliteter försvinna?

stoff kan man glömma. deet gör vi alla. och i så fall ska inte betyget ner säger skolverket. men de tar inte upp detta med processkunskaper eller kvaliteter, kan sådana försvinna?

jag vet att många skolor bockar av mål och kriterier efter hand och ser det som avslutade kapitel. på min skola säger ledningen att vi ska sänka om eleven försämrar sina resultat. det tycker jag tyder på en förlegad kunskapssyn, där stoffet är i fokus. de säger sig ha stöd i styrdokumenten men min arbetslagsledare minns inte var det stod. som vanligt har vi inte tid att diskutera sådant ordentlit. jag hoppas vi hinner med det efter avslutningen, men då har eleverna redan fått betygen.

tisdag, juni 06, 2006

betygshets

jag har en klass kvar att rätta i det det allmänna provet. betygen ska vara inskrivna och klara på onsdag kl 23.59. det är tight med tid men det går. vi har gjort tre andra stora prov under terminen så bedömningsunderlaget är gott.

nu låter det som om jag är en förespråkare av många prov, men så är det inte. det råkar bara vara så att man tycker mycket om prov på skolan där jag jobbar. eftersom jag är ny denna termin har jag valt att göra som den andra parallella klassen gör. av någon slags rättvisskäl men framför allt för att det förenklar för mig. jag är inte den som ändrar allt från första stund. det gäller att ta reda på vad man har innan man börjar ändra. men nu kan det vara dags att utvärdera.

med många prov minskar möjligheterna att bedöma eleverna under lektionerna. eleverna är för upptagna av att plugga till proven. om jag föreslår en laboration tycker de att det stjäl tid från provpluggandet. om jag vill diskutera något intressant som bara råkar komma upp tycker eleverna att det är ineffektivt. proven bidrar alltså till ett mindre varierat lärande. detta bör förändras inför hösten. men med små steg så att eleverna fortfarande kan känna sig trygga.
det allmänna provet som vi haft visar också att eleverna glömt mycket. så är det förstås alltid men hos en del elever är det ganska allvarligt. man kan tänka sig att många elever mest pluggat inför provet och inte lärt på lång sikt eller verkligen förstått det de jobbat med. det är i så fall allvarligt.

eleverna är särskilt dålig på problemlösning. detta kräver ständig träning, diskussioner, skriftliga inlämningsuppgifter, mm. men sådant får inte riktigt plats i provhetsen.
det finns en parallell klass som har lyckats bra under dessa omständigheter. varför? samma lärare under flera år. samt den lärare som förespråkar proven. det kan vara farligt att bara kopiera en undervisningsstil. till höste måste jag ta en diskussion med kollegorna om hur vi ska lägga upp det.

BlogRankers.com