fortsättning om sänkta betyg
i morgon ska vi diskutera bedömning och betygssättning. så jag funderar fortfarande över om hur och när elever kan få sänkt betyg.
när jag läste vidare på skolverkets betygswebb blev jag fundersam över detta svar:
"När betyg sätts innan ett ämne eller ett ämnesblock avslutats, ska de kunskaper bedömas som eleven inhämtat i ämnet fram till och med den aktuella terminen. Denna bedömning sker utifrån mål som bestämts lokalt med hänsyn tagen till de mål som eleven ska ha nått då ämnet avslutas ... Även för de högre betygen gäller att bedömningen ska ske utifrån kriterier som bestämts lokalt när den görs vid tidpunkter då ämnet eller ämnesblocket inte avslutats."
Ett betyg i årskurs 8 innebär givetvis inte med självklarhet att eleven får samma betyg i årskurs 9 eller i slutbetyget. Betyget i årskurs 8 talar om vilket kunnande eleven visat med avseende på de mål och kriterier som fastställts lokalt vid betygsättningstillfället."
här talar skolverket om en gradvis skärpning av kraven årskurs för årskurs. om eleven stannar upp i sin utveckling riskerar eleven att halka efter och komma under det nya årets uppnnåndemål. men de säger fortfarande inget om att elever skulle kunna försämra sig och hamna under ett redan nått lokalt mål.
klockrena fall där elever kan få sänkt är exempelvis i teknik där (rätt eller fel) mycken tid ägnas konstruktionsmålet. de andra målen jobbar vi mot i en takt av ett per termin. här ställs eleven inför helt nya krav och därmed finns risken att de missar ett mål och tappar sitt betyg, alternatvt får sänkt om de inte uppfyller kriterierna. sen kan man tycka att vi borde jobba mot alla mål parallellt men det är en anna femma. teknik är ett litet ämne och jag tyckerdet är svårt att ge eleverna undervisning mot alla mål samtidigt. det blir allt för komplext för eleverna.