torsdag, januari 22, 2009

hör IT-avdelningar hemma i skolan?

våra elever har från år sex och uppåt en bärbar dator som de förfogar över nästan helt fritt. de får använda den så mycket de vill, när de vill och var de vill. men inte hur de vill. kommunens it-avdelning har ett finger med i spelet också.

it-avdelningen packar om de vanligaste programmen och ser till att de installeras på datorerna. det förenklar och sparar pengar sägs det. för säkerhets skull har man begränsat användarnas möjligheter att ändra inställningar i datorn och att installera nya program är omöjligt.
- det blir för dyr support om användarna får hålla på med datorerna. det blir fel, säger man.
det kallas TCO, vilket står för Total Cost of Ownership.

men inte kan man nöja sig med att bara titta på kostnaderna. hur är det med vinsterna i form av ökad effektivitet och ökat lärande om man tillåter eleverna att vara admin på sin egen dator.

vi talar om en grym kapitalförstöring under täckmanteln TCO. så fort it-avdelningen slagit klorna i en dator tappar den en stor del av sitt värde. alla begränsningarna gör ju att man inte kan utnyttja datorns hela potential.

och det är mycket som försvåras eller omöjliggörs.
*glöm att du ska kunna testa ett nytt gratisprogram, exempelvis open office, gimp, inkscape, iTunes, etc
*räkna med problem om du ska ta in bilder från kameran eller mobilen. det kan krävas en installation.
*behåll din gamla dator om du vill kunna spela de spel du köpt för dyra pengar
*redigera quicktimefilm? nej det går inte i movimaker som är det enda filmredigeringsprogram vi har fått i datorn.
* vad kostar det att ha en IT-tekniker som kommer till oss för att fixa så enkla saker som att ändra bildskärmsinställningar, något som är så enkelt att de flesta elever klarar det?
* måste vi vänta på kommunens IT-tekniker för att fixa uppdateringar av Flash (när distributionen centralt inte fungerat), ändring av lösenord, mm? Behöver man ens lösenord till ett centralt system?

varför inte satsa resurser på att lära eleverna ta hand om sina egna datorer. det är något som många elever finner lustfyllt. säkerligen kommer de att lära mycket av varandra och tillsammans utan att vi ens behöver engagera oss. här finns en fantastisk outnyttjad kraft. vilket slöseri att inte ta den till vara.

jag ser en ny betydelse i akronymen:
TCO = Total Cost of beeing Owned

BlogRankers.com