söndag, november 30, 2008

glöm inte mejlen

jag läste just en 100-i-topplista över användbara program i skolan och det slår mig att jag nästan har glömt vilka möjligheter mejlen ger. sant är att jag nästan inte mejlar alls längre för egen del. facebook använder jag för att hålla kontakt med vänner och gamla elever, msn för nuvarande elever. skolmejlen handlar mest om information från ledningen. jag bloggar info till elever och föräldrar.

det finns en sak som jag har uppskattat med mejlen på senare år och det är som ersättning för hemringningar, detta trista sätt att korrigera elever. många gånger hinner jag helt enkelt inte ringa föräldrar. i skolan är det för jäktigt och hemma prioriterar jag familjen tills barnen sover. då mejlar jag hellre så blir det någon kontakt tagen i alla fall. jag försöker att mejla positiva nyheter också ifall ni undrar.

men så en dag såg jag vad som legat framför ögonen på mig hela hösten - mejl till eleverna. nu när alla elever har egen bärbar dator kan man räkna med att det läser sin skolmejl regelbundet. tidigare, när eleverna måste till datasalen för att kolla skolmejlen, var det inte någon idé att kommunicera med dem mejlledes. men nu skickar de in arbeten till sina lärare via mejlen och då är det en aktiv kommunikationsform.

mejl till den enskilde eleven är en utmärkt kanal för coaching. det är ett extra steg mellan att man pratar med eleven i skolan och att man kontaktar hemmet. ponera att en elev halkar efter i matten och gör sina läxor dåligt. visst - jag kan kontakta hemmet så blir det fart i de flesta fall. men eleverna känner sig svikna och klagar ofta på att jag tjallat osv. det är inte bra för relationen.

men ett mejl är en smula formellt och sätter fart på eleven samtidigt som de slipper få föräldrarna indragna (även om det uppenbarligen är nästa steg). mejlen är alltså ett nytt steg på trappan av konsekvenser. ett mjukt steg där man talar i samförstånd.

andra fördelar är att man slipper jaga elever i korridoren, slipper leta plats för privata samtal, slipper uppmärksamhet från kompisar. jag tänker använda detta på flera sätt i framtiden.

BlogRankers.com