tisdag, november 21, 2006

behåll elevinflytandet på gymnasierna

jag ser de upplysta tidningshusen i marieberg där en del av skoldebatten skapas. idag kunde vi läsa att björklund vill stoppa elevernas inflytande över gymnasieskolorna. ledarskribenten vid svenska dagbladet, p j anders linder lovordar förstås detta i sin blogg med argument som att man annars "undergräver skolans roll som vägledare och fostrare".
man kan inte tvinga fram demokrati, men låt de som vill praktisera demokrati göra det.
eleverna är ju nästan myndiga och långtifrån alla elever kommer i beslutande position. förmodligen är det de mognaste eleverna som deltar i besluten. kanske är de till och med klokare än många vuxna med rösträtt.
är det verkligen ett problem att eleverna får reel makt över sin tillvaro? ska valfriheten bara gälla vid skolvalet, genom skolpengen? det handlar ju bara om en del av makten över skolorna. skolledning och lärare har ju fortfarande en mycket stor makt över hur lärandet organiseras. visst törs vi släppa till en del av detta?
jag tycker att de skolor som vill borde få pröva att ge eleverna mer inflytande. det kommer fortfartande att finnas skolor som drivs mer traditionellt - och elever och föräldrar som trivs med det. låt oss behålla den mångfald som förra regeringen skapade. hejda rädslans politik!

BlogRankers.com