lördag, december 17, 2005

Margs handledare

jag har bloggen marg goes to lärarhögskolan på min rss feed. jag tycker mycket om margs inblickar i skolan. den senaste handlar om att sätta betyg. läs den först innan du läser vidare här. ..

...visst är det hårresande!

denna handledare är kanske en rest från förr men kanske har hon större aktualitet än vi tror. stämmer hon inte rätt väl överens med de ideal som pj och bjöklund förespråkar. de borde gilla handledaren som ställer krav, sätter tydliga gränser, kräver faktakunskaper, betonar vikten av att ha rätt svar, använder prov flitigt och ofta sätter ut betyg. hon är ju långt ifrån den så kallade flumskolan.

eller ser vi i handledaren ett sorgligt exempel på hur det blev när lpo 94 genomfördes utan en tillräcklig satsning på fortbildning. i mina ögon är hon en lärare som varken tagit till sig den gällande läroplanen och kursplanerna eller de senaste rönen inom pedagogik och ämnesdidaktik.

ett av felen med dagens svenska skola är att lärare som margs handledare tillåts arbeta på detta sätt. att hon kan göra det utan att skämmas, utan att få kritik och utan att väcka anstöt är en gåta för mig.

verkligheten rymmer tyvärr många sådana dåliga lärare. den rymmer också många lärare som kan kallas flummiga i det att de tagit till sig det nya på ett för allt för okritiskt sätt. men ute i skolorna finns faktiskt många lärare som greppat vad det faktiskt handlar om. som jobbar i enlighet med styrdokumenten. marg ser ut att bli ytterligare en sådan. den svenska skolan behöver mer reflektion och debatt kring gällande styrdokument så att vi får alla att dra åt samma håll. en ny skollag eller nya styrdokument är inte alls nödvändigt just nu.

BlogRankers.com