måndag, oktober 03, 2005

Björklund fattar nog inte riktigt

Jan Björklund replikerar på Dino Viscovis artikel som jag skrev om tidigare. Björklund motsätter sig en demokrati där eleverna bestämmer i skolan.

Vet inte Björklund att vi, enligt styrdokumenten, ska arbeta demokratiskt i skolan? Det går inte att komma ifrån annat än genom införandet av en helt ny läroplan. Är det vad han vill? Frågan borde istället vara hur vi ska tillämpa det demokratiska arbetssättet i skolan?

Björklund exemplifierar med extremer, exempelvis gymnasier som styrs av styrelser med elevmajoritet. Alla vill kanske inte att alla skolor ska ledas av elevstyrelser. Men, på de skolor där de vill pröva detta bör de väl ändå få det? Är inte Björklund för valfrihet?

Björklund förfasar sig över att tonåringar kallar varandra och sina lärare för "hora". Orsaken skulle vara för mycket elevdemokrati och Björklunds botemedel är mer undervisning i historia och religionskunskap. Och ordning och reda får man förmoda. Ska eleverna tvingas att uppföra sig eller?

Ingen vill att eleverna ska bete illa mot varandra. Men är detta ett misslyckande för demokratin? Det kan lika gärna vara ett misslyckande för den auktoritära modellen. Handen på hjärtat Björklund - är det inte bättre om vi når fram till en bra skola med hjälp av demokratiska metoder hellre än med auktoritära? Med demokratiska metoder går det att får studiero i klassrummet, det går att få bort mobbning och det går att förhindra kränkande beteenden.

Sen hör det till saken att verkligheten inte är så svartvit. Ofta blir man tvungen att blanda demokratiska och auktoritära medel. Åtminstone till en början. Men strävansmålet bör alltid vara den demokratiska arbetsformen.

3 Comments:

At 04 oktober, 2005, Anonymous Anonym said...

Läste Björklunde replik. Han närmar sig en nivå där jag får svårt att kommentera hans galenskaper. Men du lyckas bra i ditt inlägg.

På tal om elevdemokrati i skolan kan det vara värt att ta en titt på A. S. Neill's Summershill School (de finns på nätet), som styrs helt demokratiskt av personal och elever. Varje person har en röst, från kökspersonalen till rektor, från de äldsta eleverna till de yngsta (som bara är 6 år, om jag minns rätt!).
Det är visserligen en engelskt internatskola, med allt vad det inebär, men där finns mycket matnyttigt att inhämta...

 
At 05 oktober, 2005, Blogger Håkan Elderstig said...

tack! jag ska titta på nätet

 
At 05 oktober, 2005, Anonymous Anonym said...

Jag håller med dig,växelbruk är att föredra1

 

Skicka en kommentar

<< Home

BlogRankers.com