tisdag, september 13, 2005

Lpo 94 i managementlitteraturen

adlibris.se listar 250 titlar om management, men ingen av dessa anknyter till lpo 94 eller någon annan (amerikansk) läroplan. det finns alla möjliga infallsvinklar på hur man ska driva ett företag. själv minns jag att management by walking around var på modet när jag jobbade med forskning och utveckling på 90-talet. en av de mer långsökta varianterna finns i bloggen management by baseball.
men varför i hela världen skulle företagen använda lpo? jo, jag ser det så här. lpo 94 beskriver vilken sorts medborgare vi vill ha. vi tror att vi, genom att följa läroplanen utbildar människor med sådana egenskaper som är till gagn för samhället och företagen. om så är borde företagen vilja bygga vidare på det arbete som vi gör i skolorna. exempelvis genom att bedriva värdegrundsarbete med personalen.
det är kanske olönsamt med medmänsklighet, demokrati och moral? det tror inte jag. tidningen fast company har exempelvis predikat att det lönar sig för företag att sträva mot en heterogen mix av kön, ålder, religion, hudfärg, etc. fast company menar att detta främjar kreativitet och därigenom produktivitet.
men varför finns det då inget sug efter personal med lpoiga egenskaper? ser man någonsin en anställningsannons där det sökes en person med väl utvecklad värdegrund? nej, det gör man inte. inom företagen verkar man närmast vilja en återgång till kunskapsskolan, vad man nu menar med det. i denna brist finns ett allvarligt problem. glappet mellan vad som efterfrågas och vad som produceras är ett hot mot lpo 94 och den skola som, när det fungerar, i alla fall jag tycker är väldigt bra.
det borde finnas en diskussion mellan företagen och skolan om vad som är bra med lpo 94 och vad som är efterfrågat i arbetslivet. om vi kunde skapa detta sug från företagen skulle det säkerligen gå lättare att motivera eleverna i skolan. någon borde skriva en bok som förklara lpo 94 för företagen!

BlogRankers.com