här kommer ett litteraturtips . jag håller på med boken "Pedagogisk bedömning" där Lars Lindström och Viveca Lindberg varit redaktörer. texten "I förväg uppställda krav", av Per Måhl var mycket intressant. i korthet handlar den om att bredda begreppet kriterier. Måhl talar om kriteriebeskrivningar och standards. Han fördjupar det kriteriebegepp som finns i kursplanerna. Särskilt användbar är hans uppdelning i uppgiftsstandards, processtandards och resultatstandards.
det är så jag försöker jobba när jag skriver lokala kursplaner. jag tycker inte det blir tydligt nog om jag modifierar de nationella målen i min kursplan. jag försöker beskriva vilken typ av uppgifter eleverna kan förvänta sig i bedömningen, exemepl på ekvationer eleven ska klara eller liknade (uppgiftsstandards). jag försöker beskriva hur arbetet ska gå till och vilken typ av bedömning vi ska ha, exempelvis laborationer, inlämningsuppgifter, grupparbeten, prov, etc (processtandards ). jag försöker, i möjligaste mån, använda bedömningsmallar eller visa exempel på betygsatta elevarbeten (resultatstandards).
åtminstone gäller ovanstående i teorin. det är ganska mycket arbete att gå från några slappa mål och kriterier som ofta redan finns till en fullständig kursplan enligt ovan. man får göra litet i taget. det är därför jag samlar mina dokument på www.manotek.se så att jag och andraska kunna arbeta vidare på dokumenten nästa gång ett arbetsområde blir aktuellt.
detta hänger även ihop med progressionen, dvs det går att använda samma grunduppgifter i flera åldrar, så länge uppgifterna ges anpassade uppgiftsstandards, processtandards och resultatstandards. på så sätt sparar man planeringsarbete.
2 Comments:
Mycket intressant! Tänkte skriva något i samma banor.
har du alltså också läst boken? jag skrev ju en väldigt summarisk beskrivning av Måhls text, men jag tycker verkligen att den sammanfattar (och förklarar) på ett bra sätt hur jag jobbar, eller vill jobba.
Skicka en kommentar
<< Home