måndag, oktober 30, 2006

att vara duktig är ganska lätt ibland

tillbringade dagen på "mötesplats matematik" på fridhemsskolan och hörde bland annat några lärare från stockholms ma/no-profilskolor berätta om hur deras elever kommunicerar matematik. jag tyckte de gjorde bra saker, fast absolut inget märkvärdigt. eleverna fick veckouppgifter via en hemsida och sedan mejlade de in svaren, eleverna löste uppgifter i en mejlstafett och eleverna chattade och löste uppgifter.
ganska rättframma uppgifter som borde höra tillvardagen i alla skolor. men enligt statistiken som de presenterade i dag används it i alldeles för liten utsträckning. själv har jag gjort massor av liknande uppgifter med eleverna (exempelvis kofi annan och kosmologi) men jag har en bakgrund från internetbranschen.
så varför går det så långsamt framåt i skolans värld? fredrik jeppesen har skrivit om hur skolan missar chanserna genom tokiga storskaliga lösningar. jag kan bara instämma. efter en vecka med podb är man helt desillusionerad.
föredragshållarna idag förklarade flera gånger hur viktigt det är att möta eleverna på deras arena. msn har så gott som alla elever tillgång till. elever chattar hur mycket som helst men vuxna knappast alls. men om vi möter eleverna på deras planhalva ökar lusten att lära. om vi fyller deras verklighet med exempelvis matematik ökar lärandet.
tyvär avslutades föredraget med att de uttalade förhoppningar inför kommunens kommande plattform skolwebben (Rexnet). det är för sorgligt.

1 Comments:

At 03 november, 2006, Blogger Fredrik Svensson said...

Yes...möt dem där de är !

 

Skicka en kommentar

<< Home

BlogRankers.com