måndag, oktober 24, 2005

tjejerna tar över

vi känner ju till skolverkets utredning som visar att pojkar lyckas sämre i skolan än flickor. expressens pm nilsson målar med breda penseldrag en bild av hur det börjar med skillnaden mellan pojkars och flickors kläder, könsroller som befästs, skillnader i lekar på dagis, sömre språkutveckling för pojkar och genom hela skolan bättre resultat för flickor.

om man tittar i dagens samhälle har 45-åringar ungefär lika bra utblidning, oavsett kön, men ju yngre personer vi tittar på desto större blir skillnaderna. till kvinnors fördel. "Hos 30-åringarna har var tredje kvinna högre utbildning men bara var femte man." 33 % mot 20 % alltså! tanken svindlar.

vi kanske står mitt uppe i en revolution av arbetslivet. det är fortfarande kvinnor som föder barn. det gäller kanske fortfarande att män anställer män eller att män har någon slags konkurrensfördel på arbetsmarknaden. men om man antar att utblidning lönar sig kommer det så småning om att tippa över. fler kvinnor i ledande ställning anställer fler kvinnor, helt enkelt för att de är bättre utbildade. när det vänder kan det ske med en jordskredseffekt. snart lever vi kanske i det första verkliga matriarkatet!

BlogRankers.com