måndag, oktober 31, 2005

beslag av mobiler

lärare måste få laglig rätt att beslagta mobiler och annat som stör ordningen. annars blir det total anarki och vi halkar efter i pisaundersökningen. ja, så resonerar många som skriver ledare och debattartiklar. skolpolitikerna tycker lika dant baylan och björklund är nog ense i den frågan. själv tycker jag det är onödigt att lagstifta om sådant. om lärarna behöver stöd i lagen för att få ordning på mobilerna så är de inne på fel spår ändå.

eftersom det nu ändå finns ett förslag till ny skollag* kan det vara kul att se hur förslaget ser ut (sidan 24):
4:e kapitlet 12 § Omhändertagande av föremål
Rektor eller en lärare får från en elev omhänderta föremål som används på ett sätt som är störande för skolverksamheten eller kan utgöra en fara för säkerheten i skolan. 24
Ett omhändertaget föremål skall återlämnas senast vid skoldagens slut.


det är vagt formulerat. å ena sidan kan man inte namnge varje föremål som kan anses störande. listan skulle bli för lång; mobiler, mp3-spelare, bandspelare, spel, kameror, etc. å andra sidan lämnar denna skrivning öppet för godtycke. kan man omhänderta vad som helst som läraren anser stör ordningen? pengar, godis, privata anteckningar, kepsar, utmanande klädesplagg, skor, peruker, mm. säkert kommer det att levereras tolkningar från skolverket men detta blir ytterligare en regel att hålla koll på för oss lärare. det blir ytterligare diskussioner om symptomen på problemet och inte problemet i sig.

den nuvarande skollagen skriver, såvitt jag kan se, inget om omhändertagande av föremål.

* Utkast till lagrådsremiss med förslag till en ny skollag m.m, 2005-06-20 .

BlogRankers.com